Goed om te weten

Droneregels en informatie

Werken met een drone? Daar zitten wel een aantal belangrijke voorwaarden aan vast!

Waar wel en waar niet?

Het vliegen met een drone die ingezet wordt voor zakelijk gebruik is aan strenge regels gebonden!

Zo mag er in de rode gebieden alleen met ontheffing gevlogen worden, vraag hiervoor naar de mogelijkheden en tarieven! In de paarse gebieden mag gevlogen worden tot 30 meter hoogte. In de groene Natura 2000 zones alleen met toestemming van de provincie, enzv.

Klik op de kaart om uw locatie alvast op te zoeken. Maar u kunt natuurlijk ook even contact opnemen.

Overzichtskaart vliegen met drones

Verder gelden ook deze regels:

Vlieghoogte boven land en water max 120m
Afstand tot aan de drone max 100m
De drone moet altijd in het zicht zijn
Er mag alleen bij daglicht gevlogen worden
Afstand tot spoor/water/wegen min 50m
Afstand tot groepen mensen min 50m
Afstand tot havens en industrie min 50m

De vereisten

Het maken van dronebeelden voor zakelijk gebruik is alleen toegestaan na het verkrijgen van een RDW Exploitantnummer (voorheen het ROC-light van de ILT) en het het RDW A1, A2 en A3 vliegbewijs.

Studio Retouched is een officieel gecertificeerd en opgeleid bedrijf en heeft alle benodigde papieren om binnen de geldende dronewetgeving legaal en wettelijk aansprakelijk verzekerde drone-operaties te mogen uitvoeren. Studio Retouched kan bij o.a. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat in bepaalde gebieden toestemming krijgen.

De vluchten worden uitgevoerd met een DJI Mavic 3 Pro met Hasselblad 24mm en 70mm lens, die uitstekend geschikt is voor het maken van mooie en professionele video in 4K en foto’s in hoge resolutie. Daarnaast is er de DJI Mini 3 Pro, een stuk kleiner dan z’n grote broer maar ook hiermee worden prachtige 4K beelden gemaakt!

Europese regels voor drones

Sinds 31 december 2020 gelden er Europese regels voor drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU) en zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond. De bedoeling van deze Europese drone wetgeving is dat je als Nederlandse dronepiloot ook in het buitenland kunt vliegen zonder dat je moet beschikken over een drone vliegbewijs voor dat land. De regelgeving binnen Europa is dan ook hetzelfde voor alle lidstaten.

Kan de de drone ook bij ú aan het werk?

Studio Retouched vertelt u graag alle mogelijkheden!