Goed om te weten

Amsterdamse Grachten

Een paar uurtjes fotograferen langs de Amsterdamse grachten…

Avondfotografie

Een van de vele soorten fotografie die je regelmatig tegenkomt is avond- of nachtfotografie. Een populaire bezigheid voor veel fotografen, omdat het al snel hele mooie plaatjes kan opleveren! Tussen zonsondergang en zonsopgang gewapend met camera, statief en (draad)ontspanner erop uit om bv sprookjesachtige of juist spookachtige beelden te maken.

Een geliefde locatie voor zulke foto’s is Amsterdam! Vooral de grachten met z’n lampjes langs de vele bruggen zijn bij mij favoriet. Niet alleen in het donker trouwens…;-) Daarom ging ik op een rustige avond op pad samen met Jorgen van Endert Multimedia en Communicatie. Met slechts één spiegelreflexcamera met een wijdhoek objectief en een lichtgewicht statief is het goed te doen het hele centrum al lopend te verkennen en vast te leggen. Wel is het handig van tevoren een globale route te plannen in Google Maps!

Sfeervolle grachten

De Zuiderkerk in Amsterdam

Zelfs de simpelste dingen als een rij geparkeerde auto’s kan er in het schemer al heel anders uitzien dan overdag. Zoals hier de Zuiderkerk gezien vanaf de Groenburgwal. Door de diagonaal weglopende lijnen van de gracht wordt de aandacht mooi maar het hoofdonderwerp in de verte getrokken: De kerk zelf. Wat opvalt is dat het nog niet helemaal donker is, de beste tijd voor nachtfotorgafie is vaak tijdens het zgn blauwe uur! Dat is de benaming voor het verschijnsel dat ’s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ’s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen.

Amsterdamse grachtenpanden langs de Amstel.

Tips en benodigdheden

Het maken van foto’s in het schemer of soms zelfs in het donker gebeurt vaak met lange sluitertijden. De sluiter moet nu eenmaal langer openstaan om voldoende licht door te laten. Daarom is het gebruik van een goed statief en een (draad)ontspanner echt noodzakelijk. Fotograferen uit de losse hand geeft nu eenmaal al heel snel bewegingsonscherpte en dat is iets wat je absoluut niet wil! Andersom is het wel leuk om het water van de grachten een beetje ‘smooth’ te maken. Door de langere sluitertijd en de beweging van het water wordt het wat zachter dan dat je dezelfde foto overdag zou maken. Je ziet het soms bij watervallen die met een lange sluitertijd zijn genomen.

Woonschepen aan de Amsterdamse grachten in zwart-wit
Fietsen, grachten, bruggen, Amsterdam!

Ook voor anderen

Dit soort foto’s worden meestal niet in opdracht gemaakt maar zijn zgn. vrij werk. dat betekent dat ik ze kan aanbieden bij onder andere het ANP waar ik voor fotografeer. Die hebben vaak buitenlandse afnemers (kranten, bladen) die regelmatig op zoek zijn naar typisch Nederlandse bedeelden bij hun artikelen. Tenminste, als die over Nederland gaan 😉

Een tweede optie is mijn eigen verkoopkanaal bij Werk aan de Muur, mijn persoonlijke ‘foto-shop’ waar heel veel foto’s te vinden zijn de ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Neem eens een kijkje! Hier kunt u zélf een geschikte foto uitzoeken, bestellen en direct laten afdrukken op welk formaat of materiaal u maar wilt…