Goed om te weten

Rijkswaterstaat Tetris challenge

Stal de inhoud van je vaartuig eens uit...

Tetris challenge

Tetris challenge

Zoals heel veel hulpdiensten nam Rijkswaterstaat afgelopen week de uitdaging aan om deel te nemen aan de zogenaamde Tetris challenge: de complete inhoud van hun voertuig, inclusief personen, uitgestald op de grond, zodanig dat het precies in elkaar past en lijkt op het computerspelletje Tetris. De Zwitserse politie begon er op 1 september mee op Instagram, wereldwijd werd het idee gevolgd. Overigens inmiddels niet alleen door hulpdiensten, maar ook bouwbedrijven, de landmacht en zelfs The A-team middels een fotoshop!:-)

Met de drone

Om zo’n foto te realiseren is het wel het mooiste om deze loodrecht van boven te maken. Dat kan bij een auto met inhoud nog wel met een ladder, maar bij een schip van 24 meter zijn andere middelen nodig. Bijvoorbeeld een drone! Daarom kreeg ik de opdracht om het patrouillevaartuig RWS70 op te gaan zoeken bij de ligplaats in Nigtevecht.

Alle attributen

Om de gehele inhoud van het schip mooi in beeld te krijgen heb ik samen met de gezagvoerder het shot bepaald door de drone op de juiste plaatst te manoeuvreren en hebben we aanwijzingen gegeven aan de bemanning welk attribuut waar precies moest komen te liggen. Omdat dit schip altijd met 3 personen wordt gevaren hebben we daar ruimte voor open gelaten. Toen na een klein uurtje alles ‘op shot’ lag zijn de mannen er zelf tussen gaan liggen!

Meerdere versies

Omdat zo’n foto niet zomaar even over gedaan kan worden is het belangrijk om meerdere versies te maken. Zo zijn er verschillende uitsneden gemaakt (vierkante voor instagram, rechthoekige voor andere social media). Ook is er variatie in hoogte en hebben we wat versies met en zonder zonlicht gemaakt. De zon stond tenslotte al vrij laag, dat levert nogal lange slagschaduwen op die niet altijd gewenst zijn.

Dezelfde avond zijn de foto’s nog via opdrachtgever Zandbeek Communicatie afgeleverd bij de social media desk van Rijkswaterstaat zodat ze er meteen een online kon. Inmiddels is de foto viral gegaan met enorm veel aandacht van andere media, positieve reacties likes, deelacties etc.

Challenge geslaagd!

Als u nou zelf eens dronefoto’s of een dronevideo wilt laten maken? Kijk dan eens op de pagina dronebeelden , daar staat alle informatie over de Studio Retouched !