Goed om te weten

Redden door restaureren

Een oude foto herstellen

Foto na en voor de restauratie

Lang, lang geleden , in de begindagen van Studio Retouched begon ik met het opknappen van wat oude foto’s van familie en bekenden. Toen steeds meer mensen begonnen te vragen of ik ook hún foto kon restaureren heb ik maar eens een website in elkaar gezet om voor een breed publiek die dienst te kunnen aanbieden. En nu restaureer ik nog nog steeds heel veel en heel vaak foto’s!

Zo kwam er laatst een oudere meneer aan de deur met 2 oude prenten. Op een van die foto’s stond zijn opa als jongeman in soldatenuitrusting poserend met z’n kameraden. Nauwelijks herkenbaar nog, netjes aangekruist met een pen. De hele foto was enorm vergeeld en er zat heel weinig contrast meer in. Ook zaten er 100den kleine zwarte vlekjes in de foto!

Foto scannen

Nadat ik de foto gescand had kon meneer weer met de originele foto richting huis, wetende dat de foto er in elk geval een stuk beter op zou worden. Niet 100 % hersteld, maar wel beter! De prijsopagve die ik deed was akkoord, inclusief een afdruk van 13×19 cm Lustre fotopapier.

Een weekje later en na de nodige inspanning was de foto klaar, tenminste in mijn ogen wel. Beter was deze echt niet te krijgen. Omdat er van de oorspronkelijke achtergrond helemaal niets meer te zien was heb ik die deels van de andere foto (die ook opgeknapt moest worden) gepakt. Zo werd het toch weer een foto die het aanzien waard was. En het belangrijkste: de klant was er heel erg blij mee en heeft voor de hele familie afdrukken bijbesteld!:-)

Volledig hersteld
De andere herstelde foto